perjantai 23. marraskuuta 2012

Voihan kilpirauhanen!

Vielä 1,5 - 2 vuotta sitten olin terve, nuori nainen, jolla ei ollut mitään terveysongelmia. Nyt minulla on vaivoinani PCO, endometrioosi, sekä viimeisimpänä löydöksenä kilpirauhasen vajaatoiminta! Siis mitä hittoa?!

Kävin alkuviikosta labrakokeissa, jotka otetaan aina ennen IVF:ää. Testataan hepatiitit, HIV:t ja mitäsiinänytoli. Lääkäri viime hetkellä lisäsi lähetteeseen vielä kilpirauhashormonin, ihan vain varmuuden vuoksi. Kävin kilpirauhaskokeessa viimeksi vuosi sitten syksyllä neuvolan kautta, kun ensimmäistä kertaa menin lääkäriin valittamaan pitkästä kuukautiskierrosta. En muista mikä testin arvo silloin oli, mutta se oli normaalin rajoissa. No, tällä kertaa TSH-arvo oli 4,72, eli lievää kilpirauhasen vajaatoimintaa. Lääkäri sanoi, että normaalin rajat ovat 0,3 - 4,2. Jos tavoitteena on raskaus, olisi arvon hyvä olla n. 2,5 - 3. Eli siihen nähden tuo minun 4,7 kuulostaa jo jonkin verran korkealta.

Sain nyt siis lääkkeen kiihdyttämään kilpirauhasen toimintaa. Otan 50 mikrog päivässä Thyroxinia tammikuuhun asti, silloin otetaan uusi testi ja katsotaan mikä on tilanne. Onneksi kilpirauhastesti tehtiin nyt! Kohta koittaa IVF, ja jos vajaatoimintaa ei hoidettaisi, keskenmenon riski olisi suurempi vajaatoiminnan vuoksi.

Jotenkin silmäni aukenivat nyt ihan täysin, kun luin kilpirauhasen vajaatoiminnasta ja sen oireista. Niin moni oire, jota en ole aikaisemmin osannut pitää minään, ihan normaalina harmina vain, saikin nyt jonkinlaisen syyn olemassaoloonsa. Mielenkiintoista nähdä, miten lääke vaikuttaa oloon. Täytyy kirjoittaa noista oireista ihan oma postaus myöhemmin.

Toisaalta tämä tulos tuo vähän lisää mielenrauhaa siitä, miksi raskaus ei ole alkanut. Toisaalta mietityttää, voiko raskaus alkaakaan tai jos alkaa, niin voiko se kestää, kun näitä raskautta vaikeuttavia sairauksia/ominaisuuksia alkaa kertymään. Onneksi vajaatoimintaa voidaan hoitaa lääkkeillä. Syön niitä sitten vaikka koko loppuelämäni, jos olo niistä helpottuu yhtään.

Nyt menee vaan aamupalarutiinit ihan uusiksi, koska maitotuotteita ei saa syödä pariin tuntiin lääkkeen ottamisesta, ja se suositellaan otettavaksi heti aamulla tyhjään vatsaan. En siis voi enää juoda aamupalalla maitoa puuron kanssa! Ei kaurapuuroa voi syödä ilman lasillista kylmää maitoa! Tämä vaatii nyt kyllä suunnittelemista...

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti