lauantai 24. marraskuuta 2012

Kilpirauhasen vajaatoiminta

Minulla todettiin tällä viikolla lievä kilpirauhasen vajaatoiminta, niin kuin viime postauksessa kirjoitin. TSH-arvo oli 4,72. Wikipedian mukaan kyse on tästä:

Kilpirauhasen vajaatoiminta eli hypotyreoosi on kilpirauhasen sairaus, joka aiheuttaa elimistössä laaja-alaisia metabolisia ja entsymaattisia häiriöitä. Se on suhteellisen yleinen sairaus. Oikein diagnosoituna ja hoidettuna ennuste on hyvä ja tyroksiinilääkityksen kanssa voi elää normaalia elämää. Vajaatoiminta on naisilla yleisempää kuin miehillä.

Lueskelin eilen jonkin verran tästä kilpirauhasen vajaatoiminnasta. Vaikka siitä olen tottakai aiemmin kuullut, en yhtään osannut kuvitella, että minulla on se. En ole ollut tietoinen kyseisen sairauden oireista, ja olen jotenkin aina kuvitellut, että kyseessä on ylipainoisten ihmisten sairaus. Ja tosiaan se, että vuosi sitten otettu TSH-arvo oli neuvolan lääkärin mukaan normaali, ihmetyttää kovin. Koska oireita minulla on ollut jo vuosia. Ajattelin ensi viikolla soitella TK:een ja kysellä, mikä se minun viime vuotinen arvo oikeasti oli, kun en sitä yhtään itse muista.

Täällä ja täällä on listoja kilpirauhasen vajaatoiminnan oireista. Tein listat omista oireista, joita minulla on, ja niistä mitä ei ole. Koitin olla mahdollisimman totuudenmukainen. Mutta noista oireista aika moni on kyllä sellainen, että niitä on kaikilla ainakin joskus, joten vaikea kaikista oireista on sanoa, johtuuko vajaatoiminnasta vai onko vain "normaalia".

Nämä oireet pätevät minuun:
kasvosi, silmänympärykset, tai leuanalus on turvonnut - omasta mielestä yläluomet on välillä turvonneet, varsinkin iltaisin
iho kuiva ja kutiava - kyllä, varsinkin talvella vaatii päivittäistä rasvailua.
kynnet ohuet, hauraat ja lohkeilevat
hiustesi laatu muuttunut huonommaksi, katkeilee, irtoilee - kyllä. Minulta lähtee päivässä ihan järkyttävän paljon hiuksia. Hiukseni ovat aika ohuet, verrattuna esim. molempiin siskoihini, joilla on todella paljon paksummat hiukset kuin minulla.
hikoilu vähentynyt - hikoilen mielestäni aika vähän. Mikä ei kyllä haittaakaan.
kyynärpäiden iho muutunut karkeaksi - on, iho on todella kuiva ja karkea verrattuna muuhun ihoon.
väsyt normaalia helpommin, etkä jaksa liikkua kuin ennen
sairastaessa influenssaa tai jopa tulehduksia, kuume ei nouse - en ole ollut kunnolla sairas moneen vuoteen, mutta kun olen, lämpöä on enimmillään aina alle 38 C
olet ärtyisämpi kun ennen, suuttuessa mahdollisesti myös agressiivinen - en ole agressiivinen, mutta aika usein vähän ärtyisä.
turvotusta esiintyy helposti, esim nilkoissa, vyötäröllä, kasvoissa - vatsaa turvottaa harva se päivä, mutta ruokavaliolla on osuutensa asiassa. Sormia ja nilkkoja turvottaa aina välillä. 
pienikin lämmönnousu (0,5 astetta) saa olon kuumeiseksi - pientä lämmön tunnetta on ainakin kerran kahdessa viikossa.
kolesterolisi on noussut (tutkitusti) - kolesteroli minulta on tutkittu vain kerran, n. viisi vuotta sitten, silloin oli koholla, mutta enimmäkseen oli sitä hyvää kolesterolia.
normaaleista yöunista huolimatta, tunnetko olosi väsyneeksi aamulla ja tarvitset päiväunia.
hengitysvaikeuksia tai painontunnetta rinnassa (happi loppuu) - tätä on ollut lapsesta asti.
energiasi vähentynyt, jokapäiväiset askareet tuntuvat vaikeilta - tätäkin on jatkunut niin pitkään, että olen pitänyt sitä ihan normaalina
kuukautishäiriöitä tai sinulla ollut vaikeuksia tulla raskaaksi, tai raskaus ei jatku (keskenmenoja) - Keskenmenoja ei ole ollut, kun ei ole vielä yhtään raskauttakaan ollut. Kuukautishäiriöitä check.
seksuaalihalusi muuttuneet, ei tee mieli - en ole koskaan ollut seksuaalisesti kovin aktiivinen.
olet alkanut saamaan paniikkikohtauksia - koskaan aiemmin en saanut paniikkikohtauksia, mutta viimeisen kolmen vuoden aikana olen saanut kaksi kohtausta.
kasvun hidastuminen (lapsilla ja nuorilla; esim. myöhästynyt murrosikä tai lyhytkasvuisuus) - olen n. 157 cm pitkä. Lapsena olin aina päätä lyhyempi kuin muut ikäiseni. Yläasteikäisenä kävin keskussairaalassa tutkimuksissa, miksi olen niin lyhyt, mitään syytä ei löydetty. Sitten varmaankin lukiossa vähän saavutin muita pituudessa, mutta jäin silti lyhyeksi.
kuorsaus - tunnustan. mutta se vaatii huonon nukkumisasennon selälläni.
lihasoireet (lihasheikkous (voimattomuus), lihasjäykkyys tai lihaskipu) - lihasheikkoutta on, mutta lihaskuntoni on kyllä heikko ihan liikunnan vähyydenkin vuoksi.
masennus - viime vuosina, varsinkin nyt lapsettomuuden myötä, olen huomannut lieviä masennusoireita, varsinkin tietenkin aina negatiivisen tuloksen jälkeen.
palelu - kyllä, varsinkin iltaisin.
maksa-arvot huononee - tämä on kerran mitattu, viisi vuotta sitten. Silloin arvot oli vähän huonot, mutta ajattelin sen johtuvat opiskeluajan alkoholin käytöstä (kröhöm). Kontrollissa en jostain syystä ikinä käynyt, ja asia jäi silloin siihen...
kipukynnyksen nouseminen - pienikin muksaus tuntuu. Mies aina sanoo että ei voinut sattua, mutta kun sattuu!
silmien vetistely - tätä on lähes päivittäin! Niin paljon, että haittaa näköä, ja silmiä on pakko pyyhkiä nenäliinalla.
matala systolinen (yläpaine) paine ja korkea diastolinen (alapaine) paine (esim. 120/95) - minulla on jo monta vuotta ollut välillä alhainen verenpaine. Olen jo lapsena pyörtyillyt sen takia useamman kerran, aikuisenakin murtanut hampaani sen vuoksi. Lääkäri kehotti tähän syömään vain enemmän suolaa.

Näitä oireita en tunnista itsestäni:
äänesi on madaltunut tai muuttunut käheäksi - en ole huomannut, eikä kukaan ole sanonut asiasta
kulmakarvat vähentyneet tai hävinneet lähes kokonaan
suvussa kilpirauhassairauksia - ei ainakaan tietääkseni
kehon lämpötila jatkuvasti alhainen - en osaa sanoa, en mittaile lämpötilaa kovin usein, palelen kylläkin aika usein.
sairastat jatkuvasti tulehduksia - ei ole vuosikausiin ollut mitään
paino nousee selittämättömästi, et pysty laihduttamaan - saattaa nousta kyllä, mutta johtuu todennäköisesti ruokavaliosta ja liikunnan puutteesta. Pystyn laihduttamaan muuttamalla edellisiä.
muistikatkoksia, sanat ja ajatukset häviävät
vaikeuksia keskittyä ja aloittaa asioita
alhainen pulssi (alle 50)
puhehäiriö (esim. puheen hitaus)
ajatusten hitaus
hermostuneisuus
kuulo-, haju- tai makuaistin heikkeneminen
muistihäiriöt
niveloireet (niveljäykkyys, nivelkipu tai nivelturvotus)
tuntohäiriöt (esim. tunnottomuus)
ummetus
diabetes
anemia - hemoglobiinia ei kyllä ole mitattu moneen, moneen vuoteen.
silmien kirvely, punoitus

Omia oireitani on siis 27 kappaletta. Myös oireita, joita en tunnista, on 20.
Toivon, että lääkityksellä saisin apua ainakin väsymykseen, seksihaluihin, silmien vetistelyyn ja etenkin kuukautishäiriöihin! Ja tietysti toivon, että jos joskus tulen raskaaksi, en ainakaan saa keskenmenoa kilpparin takia. Mielenkiinnolla siis odotan, miten olo muuttuu lääkityksen vuoksi. Ajatella, että olen saattanut kärsiä tästä vajaatoiminnasta jo vuosia, ehkä lapsuudesta asti. Ja saattaisian kärsiä vielä hyvin pitkään, ellei sitä nyt olisi sattumalta löydetty.

2 kommenttia:

  1. Kilpirauhasfoorumilta löytyy hyvää tietoa, sinne joutuu kyllä rekisteröitymään, mutta vertaistuki on varma. Jos on jotain kysymyksiä, niin täällä on yksi vajakki ja tyhmiä kysymyksiä ei ole.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos tiedosta! Täytyy varmaan rekisteröityä sinne. Vertaistuki tässäkin asiassa tulee kyllä tarpeeseen varsinkin nyt alussa, kun tulee niin puskista tämä sairaus.

      Poista